Wat is een gevoelige huid? En hoe verzorg je ‘m?

Een huid die sterk reageert op water, verzorgingsproducten en andere middeltjes. Roodheid, vlekjes, een schrale huid. Een gevoelige huid is heel vervelend en komt vaker voor dan je misschien denkt. Wat is een gevoelige huid precies? En hoe verzorg je een huid die overgevoelig is?

Hoe ontstaat een gevoelige huid?

Heb je een gevoelige huid? Dan hoeft hier niet altijd een aanleiding voor te zijn. Bij veel mensen is er geen aanwijsbare reden voor hun gevoelige velletje. Maar soms is er ook wél een aanleiding. In de meeste gevallen gaat het dan om het gebruiken van verkeerde, te agressieve producten. Een gevoelige huid kan ook ontstaan omdat iemand te veel beautyproducten op haar gezicht gebruikt. Ook voor de huid geldt: less is more. Een gevoelige huid kan aangewakkerd worden door factoren als (te veel) zonlicht, hitte, kou en luchtverontreiniging.

Hoe herken je een gevoelige huid?

Een (over)gevoelige huid is een huid die reageert op invloeden waar andere – normale – huidtypes niet gevoelig voor zijn. Een gevoelige huid kan heel vervelend zijn. Soms zelfs pijnlijk. De symptomen van een gevoelige huid zijn onder meer:

• Een (extreem) droge huid
• Roodheid
• Schilfers
• Ruwheid
• Eczeem
• Acne

Iemand met een gevoelige huid kan bovendien een branderig, trekkerig of jeukend gevoel op de huid ervaren. Dit zal tijdens de winter meer opspelen dan in de zomer. Een gevoelige huid is tijdens de warmere maanden vaak meer in balans, waardoor de klachten van een gevoelige huid wat afnemen.

Hoe verzorg je de gevoelige huid?

Een gevoelige huid is vervelend, maar qua verzorging hoeft dit huidtype niet problematisch te zijn. Er zijn voldoende producten die de gevoelige huid wel verdragen en die de roodheid, jeuk en droogte kunnen verminderen. Kies bij het reinigen en verzorgen van de gevoelige huid voor milde producten zonder chemische, kunstmatige toevoegingen zoals alcohol en parfum. Bekijk je de ingrediëntenlijst van beautyproducten weleens? Let bij een gevoelige huid op ingrediënten als allantoïne, niacinamide en groene thee. Deze stoffen werken kalmerend en helend. De Sensitive lijn van Sans Soucis is geheel vrij van parfum, synthetische stoffen, minerale olie, parabenen en is dermatologisch goedgekeurd.

Verzorgingsdo’s voor de gevoelige huid

• Reinig de huid met een olie of milk. Zolang deze mild en vrij van chemische toevoegingen zijn, zit je goed.

• Gebruik bij het afdrogen van je gezicht een zachte handdoek en dep de huid droog. Ga niet wrijven of boenen; hier kan je gevoelige huid niet tegen.

• Kies voor een hypoallergene crème speciaal voor de gevoelige huid. Een goede gezichtscrème voor de gevoelige huid is vaak wat vettiger, omdat-ie droogheid moet tegengaan.

• Heb je een nieuw product gevonden? Test het altijd op een ‘onschuldige’ plek, zoals de binnenkant van je arm. Geeft het product geen irritatie? Dan kun je het voorzichtig op je gezicht aanbrengen.

Verzorgingsdon’ts voor de gevoelige huid

• Laat reinigingsgels zoveel mogelijk links liggen. Cleansers die je in combinatie met water gebruikt (gel, facewash,   foam) drogen de huid sneller uit.

• Een gevoelige huid kan vaak niet tegen een scrub/peeling. De korrel van een scrub kan de gevoelige huid beschadigen en irriteren.

• Beperk warm douchen tot een maximum. Te lang onder het warme water staan, droogt je gevoelige huid nog verder uit, met trekkerigheid, jeuk en roodheid als gevolg.

 

Volg ons hier ook op Facebook & Instagram

Zin om meer leuke beauty artikelen te lezen? Klik dan hier!