Een droge huid verzorgen; hoe doe je dat?

Een droge huid verzorgen: hoe doe je dat? Jeuk, schilfertjes, droogtelijntjes… een droge huid is geen pretje. Én hij kan je jaren ouder maken, want hoe minder gehydrateerd je huid, hoe minder jong je huid oogt. Gelukkig hoeft een droge huid niet droog te blijven. Alles over dit huidtype en de verzorging ervan lees je in dit artikel.

Hoe ontstaat een droge huid?

Of je een vette, gecombineerde, gevoelige of droge huid hebt, is voor een deel erfelijk bepaald. Een droge huid hebben, kan dus een kwestie van pure pech hebben zijn. Maar wist je dat in de meeste gevallen een droge huid wordt veroorzaakt door het gebruik van verkeerde cosmetica en een verkeerde lifestyle? Een droge huid kan je bijvoorbeeld te danken hebben aan:

• Te vaak en te vaak douchen of in bad gaan.
• Het reinigen van de huid met te sterk ontvettende cleansers.

Daarnaast spelen de seizoenen een grote rol. De kans is groot dat je huid in de winter minder zacht, glad en gevoed aanvoelt dan in de zomer. Het koude weer en een warme (en uitdrogende!) centrale verwarming zijn hiervan de boosdoener. Juist in het najaar is het dus belangrijk om de huid optimaal te voeden en beschermen.

Een droge huid = een vochtarme huid

Een droge huid is vochtarm. Maar hoe komt dat? Het antwoord hierop zit ‘m in de barrièrefunctie van de huid. Bij een droge, vochtarme huid is de barrièrefunctie van je huid niet voldoende in staat om vocht vast te houden. Of hij verdampt juist te veel en te snel vocht, waardoor droogte ontstaat. Een verstoorde barrièrefunctie is te danken aan oorzaken die we hiervoor al noemden: het te vaak in aanraking komen met water en het gebruik van verkeerde/te agressieve reinigingsproducten.

How to: een droge huid (verder) voorkomen

Is de oorzaak van jouw droge huid niet erfelijk bepaald? Dan is er genoeg wat je kunt doen om verdere uitdroging van de huid te voorkomen.

• Douche maximaal één keer per dag, maximaal acht minuten. Zet de thermostaat niet te hoog. Heet water werkt uitdrogender dan lauw water.
• Probeer te grote temperatuurschommelingen te voorkomen. Je huid krijgt een flinke optater als je binnenkomt bij een verwarming die op 22 C° staat terwijl het buiten -2 C° is. Vermijd verder de zon en airco.
• Drink per dag minimaal twee liter water. Hydratatie komt ook van binnenuit.
• Vermijd agressieve reinigingsproducten die vet onttrekken aan de huid.
• Beperk het exfoliëren van de huid tot een minimum, ééns in de twee weken. En gebruik altijd een mild product.

How to: een droge huid verzorgen

Hydratatie en de juiste werkstoffen. Dat is wat een droge, vochtarme huid nodig heeft. De verzorging van een droge huid is tweeledig: je dient je huid voldoende te hydrateren én ervoor te zorgen dat de barrièrefunctie van je huid wordt hersteld, zodat je huid zelf in staat wordt gebracht vocht vast te houden.

Voldoende hydrateren

De huid van voldoende vocht voorzien, doe je met producten speciaal voor de vochtarme huid. In de Moisture-lijn van Sans Soucis vind je verzorgings- en reinigingsproducten vol hydraterende stoffen, zoals micro algenextract, glycerine en avocado-olie. De Aqua Benefits 24H Cream bijvoorbeeld vermindert droogtelijntjes en compenseert het dagelijkse vochtverlies. Door de huid in de watten te leggen met producten die de huid hydrateren, help je je velletje te beschermen tegen droogte en irritatie.

Barrièrefunctie herstellen

Hoe fijn zou het zijn als je droge huid zélf in staat is vocht vast te houden? Een droge huid hoeft niet altijd een droge huid te blijven. Door ontvettende, agressieve middeltjes links te laten liggen en te kiezen voor milde producten kun je je huidtype omtoveren tot normaal of gecombineerd. Maar dan dien je wel te investeren in het herstel van de verstoorde barrièrefunctie. Dit doe je door de huid aan te sterken met stofjes als vitamine C en hyaluronzuur. Het Hyaluron Filler Serum van de Peptid Boosters bevat een krachtige cocktail van hoog én laag hyaluronzuur.

Volg ons hier ook op Facebook & Instagram

Zin om meer leuke beauty artikelen te lezen? Klik dan hier!